Keväällä kesäkauteen valmistautuessa tuli ajankohtaiseksi uuden sähkötouringkaluston hankinta. Pääpanostus oli alku ja loppu kesästä nitrotouringissa, joten kilpatason autoa en katsonut tarpeelliseksi tietäen, että ajoa ei tule niin paljon tälle uudelle sähkölaitteelle. Kilpatason laitteet toki olisivat ajettavuudeltaan ja materiaaleiltaan omaa luokkaansa, mutta käyttötarkoituksen ollessa pääasiassa ajelua ulkona paikallisella Hämeenlinnan Hirvilammen radalla, mielsin asian niin, että mielummin hion lasikuituisen pohjalevyn kanttareihin, kuin kalliin hiilikuituisen. Plus; onhan budjettiluokan (alle 150€) kalusto yksinkertaisti mielenkiintoinen siinä, että sen suorituskykyä ja ajettavuutta pääsee vertailemaan aikaisemmin omistamiin kalliimpiin sarjoihin.
Auton valinnassa tuli nopeasti vastaan Xpress Execute XQ2S, joka on valmistajan uudempi versio halvemmasta (XQ1S) 4wd 1:10 touring autosta. Viime vuonna minulle ajautui etuvetoinen versio Xpress:n lasikuituautoista, joka vakuutti kyllä ajettavuudeltaan ja muoviosiensa laadulla. XQ2Sn saa rakennussarjana ja nykyään valmiiksi kasattunakin ilman sähkölaitteita. Itse päädyin luonnollisesti rakennussarjaan, jotta laite tulee heti alkuun tutuksi.
Hetken pyörittelyn jälkeen perinteinen ”Add to Cart” prosessi sujui varsin nopeasti ja kivuttomasti.

Autosarjan kasaaminen ei eroa paremman auton kasaamisesta juuri mitenkään. Xpressin autoissa on hyvät ohjeet ja hyvänä oivalluksena auton mukana toimitetaan myös vanttiavaimet sekä mittatulkit vanttien pituuksia varten. Toki ne ovat muoviset, mutta huolellisella käyttömäsillä nämä kuitenkin kesti koko kasaamisen ongelmitta. Varsinkin uusia harrastajia ajatellen iso plussa näistä avaimista Xpressin suuntaan.
Sarjan kasaus alkoi luonnollisesti pohjalevyn sekä muiden lasikuituosien reunojen hiomisella. Tämä lähinnä käyttömukavuuden lisäämiseksi, jotta myöhemmässä vaiheessa vältyttäisiin mahdollisilta lasikuitutikuilta sormissa.
Osapussit Kuva ennen kaaosta Käyttömukavuuden lisäämistä Mittatulkki ja mukana tullut vanttiavain Vanttien mittatulkki käytössä
Auton tasauspyörästö (diffi) ja spooli ovat muoviset, kuten arvata saattaa. Muoviosien valujälki on kuitenkin niin tarkkaa, ettei osia juurikaan tarvitse sovitella keskenään. Osat sopivat toisiinsa ongelmitta ja pyörivat pehmeästi. Auton muoviosat ovat pitkälle samat kuin kalliimman version, joten esimerkiksi tasauspyörästön kuoret yms. ovat erittäin siistit viimeistelyltään. Diffissä on asiallisesti toteutettu tiivistys. Normaalit o-renkaat ulostuloissa ja kannen tiivistyksessä on paperitiiviste sekä o-rengas. Sormituntumalta o-renkaat ovat laadukkaat ja pehmeät.
!! Ainoa kasauksessa huomioitava seikka on ristitapin ja pienien hammasrattaiden sovittaminen keskenään. Ristitappia tarvitsi hieman rapsutella purseista, jotta rattaat pääsivät pyörimään vastuksetta. Diffin kasauksen ABC:stä suoraan.
Tasauspyörästön kuoret ja valinnainen lukkopala Tasauspyörästö Diffin osat lajiteltuna ennen kasaamista Pohjaprikka ja ulostulo paikallaan Tapitettu Pienet rattaat ja ristitappi sovitettuna toisiinsa Rattaat paikallaan Öljyttynä Öljy asettumassa Paperitiiviste Kannen o-rengas Kasattu diffi Muovinen spooli Spoolin liimattava kehä Valmiina Odottamassa asennusta
Pääakselin rakenne on hyvinkin yksinkertainen. Pääratas kiinnitetään kolmella ruuvilla ja hihnapyörät varmistetaan e-sokilla. Sokat toki ovat hieman epämiellyttävät käyttää, jos pääratasta joutuu vaihtamaan välityksiä muutettaessa, mutta sokat ovat komponentin yksinkertaisuutta ajatellen juuri oikea ratkaisu tähän. Itse vaihdoin autoon valmiiksi Xenonin 100T 64dp rattaan alkuperäisen taivaan kokoisen spurrin tilalle, jotta sain välitykset omaan tarkoitukseen sopiviksi.
Seuraavaa osapussukkaa Pääakselin osat lajiteltuna Päärattaan vaihto itselle sopivampaan 100T – 64dp Ruuvien linjausta Hihnapyörän tappi E-sokan sovitusta Pääakseli valmiina Voimansiirron osat Edistys tähän asti
Seuraavaksi päästään vaiheeseen josta itse pidän eniten eli rungon varsinaiseen kasaamiseen. Tästä kohdin auto todella lähtee valmistumaan vauhdilla. Autossa ei tosiaankaan montaa alumiinista osaa ole, patsi moottoripukki ja runkopala sekä etu- ja takabulkin tuet ovat alumiinia. Ruuvit ovat asialliset ja niitä on loppujen lopuksi paljon, joten ne kannattaa heti alussa lajitella koon mukaan, jotta niitä on helppo poimia kasauksen eri vaiheissa.
Etu- ja takabulkit ovat molemmat yhtä isoa palikkaa ja sovitus rungon läpi on hieno yksityiskohta ja ne sopivat napsahtaen paikalleen kuten pitää. Tämä tekee bulkeista oikeastaan aika jäykät vaikka ovatkin muoviset. Verrattuna vanhempiin halpoihin muovisiin touring autoihin, joissa alumiini on vain korvattu muovilla nämä ovat todella jäykät eivätkä taipuile ruuvatessa. Parantunut muovilaatu varmasti vaikuttaa tässäkin paljon.
!! Auton ollessa pääasiassa pelkkää kuituvahvisteista muovia on suositeltavaa, että käytössä on hyvät kuusiokoloavaimet sillä osa ruuveista todellakin puree muoviin kovaa ja nylppäämisen vaara on olemassa. Varsinkin pidempien ruuvien kohdalla kannattaa esikierteyttää osat kiertämällä ruuvit valmiiksi paikalleen niiden ollessa vielä irrallaan tai tarvittaessa käyttää luikastetta ruuvatessa.
!!!! Koneväännintä käyttäessä kannattaa momentti muistaa tarkistaa ettei turhaan kierrä kierteitä ylitse.
Paljon ruuveja Moottoripukki ja pääakselin pukit Pukit paikallaan Pohjan läpi tuleva bulkki Takapään komponentit paikoillaan Etu- ja takabulkit paikoillaan pääakselin kanssa Takadiffin sovitusta Etubulkki kokonaisuudessaan paikoillaan Takapää niputettuna.
Tukivarren kiinnikkeet ovat SQ2S mallissa kuituvahvisteista muovia, mikä suunniteltuun ulkokäyttöön riittää tässä tapauksessa vallan mainiosti. Ajoporukassa harvemmin kolaroidaan keskenään ja ulkoradalla kovat objektit ovat sen verran kaukana, että niihinkään tuskin osuu helposti, jolloin alumiinista olisi kestävyyden kannalta suurta etua. Selvänä miinuksena toki on, että näissä kuitupalikoissa ei säädettävyyttä auraukselle ja antisquatille ole kuten aluversioissa. Tähän alumiiniset kiinnikkeet saa päivitettyä (XP-10123,-10127, -10124 ja -10200) jos katsoo ne tarpeellisiksi.
Kuitumuoviset kiinnikkeet Etupään takimmaiset kiinnikkeet paikoillaan
Ohjauksen puolella muovi ei ehkä ole se materiaali, jota sinne haluaisin mutta lähtökohtana päätin kasata auton sellaiseksi kuin se on suoraan paketista. Varsinkin ohjausvarsien muoviset tolpat hieman aiheutti epäilyä, mutta laakeroidut varret tekivät siitä ihan herkästi liikkuvan ja kohtuu tukevan.
Laakeroitu ohjausräkki Servopukki Ohjausvarsien tolpat Varret ja linkit paikoillaan Ohjaus paikoillaan. Servlinkkiä saa shimmata reilusti, jotta sen saa suoraan.
Auton ripustuksien kanssa ei hirveästi tarvinnut painia vaan osat menivät siististi nippuun eikä viilaa tahi reameria tarvinnut pahemmin kaivaa pakista osien sovittamiseen. Auton mukana tulee nivelvetoakselit eteen ja taakse, mikä on mukava lisä ja ne vaikuttivat käsihypistelyltä ihan asiallisilta. Edessä muovisen spoolin kanssa vetareihin ei tule bladeja sisäpäähän, mutta takana ne tulee suojaamaan diffin metallisia ulostuloja.
XQ2S autossa tulee vakiona myös korituet C-paloihin, jotka estävät koria painumasta mutkissa liian alas. Omassa käytössä näitä en pystynyt käyttämään johtuen valitsemastani enemmän skaalamaisesta korista ja vanteista. ”Normaali” touring kori ja vanteet jossa tilaa on enemmän etupyörillä ja niiden sisällä ne toimivat kuitenkin hienosti ja mahdollistavat, että koria voi pitää matalammalla keulasta sen kuitenkaan raapimatta maata.
C-hubit, ohjauspalat sekä korituet Ohjauspalat Kingpin ja holkki C-hubit paikoillaan Nivelmalliset vetoakselit vakiona Etutukivarret kasattuna Etutukivarret kiinnitettynä autoon Eturipustus paikoillaan Takatukivarret ja hubit Takatukivarret paikoillaan
Iskunvaimentimet ovat muovirunkoiset, (alumiiniset optiot XP-10725 ja -10718) mutta varsin mallikkaasti valetut ja siitä syystä ne olivat helppo kasata. Rakenteeltaan nämä ovat vastaavat kuin alumiiniset, joten mitään erikoista näissä ei sinänsä ole. Vakiona alemmat o-renkaat ovat perinteiset pyöreät, mutta X-tyyppiset on saatavana optiona (XP-10601). Kasetessa käytin vihreää o-rengas luikastetta ja pyrin kasaamaan iskunvaimentimet mahdollisimman lähelle 0-reboundia. Ulkonäöltään iskunvaimentimet eivät näytä myöskään ollenkaan hullummilta. Viimeistely on hyvää ja ne ovat helppo kasata tiiviiksi.
Iskunvaimentimen osia Osia lajiteltuina Normaalin o-renkaan rasvaamista Siistin näköiset muoviset iskunvaimentimet Etummaiset vaimentimet paikoillaan Takimmaiset iskunvaimentimet paikoillaan
Loppu kasauksesta olikin enää puskurin kiinnitystä ja sähkökomponenttien asennusta. Mukana tuleva puskuri on sen kokoinen, että sitä joutunee leikkaamaan sopivaksi koriin kuin koriin. Sähkökomponenttien kanssa pääsin varsin helpolla, kun pakista löytyi vielä valmiiksi juotettuna edellisestä autosta valmis nopeudensäädin+moottori+vastaanotin ketju. Tästä ei sähköjen asennus enää helpommaksi muutu, kun selvisi vain teippien vaihdolla ja senkun paineli paikalleen 🙂 Tässä vaiheessa myös tein ohjauksen säädöt radioon ja nopeudensäätimen kalibroinnin. Renkaat löysivät myös paikalleen ”perussäätöjen” tekoa varten ja helpottivat myöhemmin korin sovitusta.
Tässä vaiheessa auton runko on jo valmiina ja odottaa sähköjen asentamista. Auton ripustukset edustaa vielä varsin perinteistä tyyppiä. Samoin alusta on ns. takamoottorinen Auton etuosassa ei merkittäviä erikoisuuksia olekaan verrattuna perinteiseen touring auton rakenteeseen. Helpoin sähköjen asennus takana.
Ja sitten mälvätään
Projektin yksi lähtökohdista oli tehdä toimiva kalusto käyttäen jo pakista löytyviä komponentteja. Jouduin siis sovittamaan Corallyn 4WD crossissa käytössä olevat shortyt myös tähän touring autoon. Jos kyseessä olisi ollut hiilikuituinen tai alumiininen pohjalevy niin olisin saattanut hieman olla enemmän huolissani tästä, mutta lasikuituinen hinnaltaan kohtuu huokea pohjalevy mahdollisti aika kevyen ja nopean polveavasten sovittamisen. Auton mukana tulee etu-taka suunnassa akun siirron mahdollistavia telineitä, mutta tässä tapauksessa, kun tarkoitus on sovittaa täysin eri kokoinen akku joutui pohjalevyyn poraamaan uudet reiät tolpille.
Auton mukana tulee kattavat tarvikkeet akun sovittamiseen sekä nyky trendin mukaisesti akkua ei tarvitse enää teipata vaan telineiden jousikuormaiset kynnet pitävä akun paikoillaan.
Painotusta
Lopussa vielä koitin saada rungon jotenkin järkevään balanssiin painon suhteen. Tasapainopiikeillä ensin vasen-oikea ja lopuksi vaakaa ja tasapainopiikkiä käyttäen etu-takapää lähelle samoja. Ei täydelliset työkalut tehdä tätä, mutta tarpeeksi lähellä tähän tarkoitukseen. Samalla täytyi muotoilla eteenpäin tuodulle shorty akulle uusi stoppari ettei akku osu hihnaan. Balanssin lopputulokseen olen ihan semisti tyytyväinen.
Kori
Koriksi valikoitui pitkän pohdinnan jälkeen TeamC:n Tamiyalta hyvinkin suoraan kopioima BMW E36. Kori on ilmeisimmin julkaistu alkujaan TT-01 auton päällä jolloin osasin jo alussa odottaa tarkkaa sovitusta jos haluaa korin istuvan rungon päälle. Kori tosiaankin tuntui joka suuntaan olevan 5 mm liian pieni, mutta pitkäjänteisen hieronnan jälkeen sain korin aika mukavasti istumaan ja muistuttmaan skaalamaisesti esikuvaansa.
Kori vielä maaliin.
Internetin maailmasta löytyi muutama omaan silmään sopiva 1:1 kilpuri josta lainasin teeman ja värit. Loppu oli teippaamista ja maalaamista.
Tarroituksen jälkeen oli aika ottaa pakolliset PR-kuvat ilman siipeä
Siiveksi sovitin 190mm Bittydesignin touring siiven. Noh, tulihan siitä aika Super Saloon henkinen. Korin koosta saa myös hyvän kuvan, kun sitä vertaa ”lailliseen” touring siipeen. Kannakkeet tulostin printterillä jolla hain sopivan korkeuden ja kulman siivelle.
Loppusanoja
- Auton kasaaminen oli kaiken kaikkiaan varsin positiivinen yllätys. Olen ehtinyt räveltämään monenlaisia autoja ajan saatossa ja ottaen huomioon, että kyseessä on alle 150€ rullaava autosarja niin osien laatu on hämmentävän hyvää. Toki muovi on halvempaa kuin koneistettu metalli ettei se ihme ole, että hinta on saatu painettua alas.
- Auton ollessa kuitenkin kaikin puolin ”kisamitoissa” on auton kasaaminen, komponenttien valitseminen sekä koripolitiikka helppoa ja taatusti oheisosia saa myös tulevaisuudessa.
- Jotta loppusanat eivät ole pelkkää ”ihan jeppis” niin mainitaan se vielä, että auton suorituskyvyn rajoitteet on helposti saavutettavissa ja sen huomaa kyllä radalla. Varsinkin kun auto toimitetaan ilman vakaajia (säästetty kustannuksissa?) niin se näkyy nopeudessa radalla. Jotta tämä ei kuulostaisi siltä että auto on hidas tai kauhea niin täytyy puolustaa autoa silti sillä, että se on hyvä ajaa ja oikeaan käyttötarkoitukseen se on juuri ”spot on”.
- Pystyn kyllä varsin lämpimän suosituksen antamaan tälle autosarjalle. Niin ensiauton hankintaa miettivälle tai budjettiluokan autoa miettivälle. Antaa paljon tähän rahaan.
- Plus projektina tämä oli varsinkin korin osalta erittäin onnistunut ja radalla ajaessa tämä on erittäin hauska laite 😀
Vastaa