Ratasdiffin kasaus tulee eteen, kun kootaan uuden auton diffiä tai vanhan auton diffin huollon yhteydessä. Mikäli kyseessä on huollon yhteydessä tehtävä kasaus niin ensimmäinen asia mitä tulee tehdä on osien pesu.  Huoltaessa diffiä kannattaa suosiolla vaihtaa ulostulojen o-renkaat ja iso tiiviste (itsehän olen nuuka ja en niitä aina vaihda ja maksan sen turhalla työllä useasti). Uutta kasatessa tärkeää vain muistaa asentaa ne oikein.

Ratasdiffit voivat olla yksityskohdiltaan erilaisia, mutta kaikki kumminkin koostuvat samoista komponenteista. Ulostulot, kuori, sisärattaat 2 tai 4kpl, iso tiiviste kuoren ja kannen välissä sekä yleensä (halvimmissa ei välttämättä ole) o-renkaat ulostulojen akseleilla.  Tämä tarkoittaa sitä, että perustieto kasauksessa pätee niihin kaikkiin.

Kasaan esimerkissä TeamC:n ratasdiffin, joka päätyi muistaakseni omassa ajossa olevaan TeamC TC02C evoon. Poikkeuksena normaaliin on, että kasaan diffin kahdella isolla tiivisteellä, jolla saan korjattua tämän diffin muutoin liian tiukkaa ratasväliä. Normaalisti diffeissä on siis vain yksi tiiviste kannen ja kuoren välissä.

diffi-1

Työkaluja huollossa ei tarvita yleensä, kuin avaamiseen tarvittavan kuusiokoloavaimen tai ruuvimeisselin sekä pihdit/pinsetit mahdollisia rattaiden tappeja tai sokkia varten. Käytän itse voitelevaa/tiivistävää o-rengasrasvaa  (OKS 1110)kasauksessa. Levittäessä rasvaa käytän tasapäistä pientä ruuvimeisseliä, jolla rasva on helpompi levittää tasaisesti pinnoille.

Aloitan levittämällä o-rengas rasvaa kuorien o-renkaiden uriin, jonka jälkeen työnnän ulostulot paikalleen. Tässä vaiheessa levitän myös hieman rasvaa ulostulon varteen ennen, kuin asetan o-renkaan paikalleen. Tämän jälkeen levitän vielä o-renkaan pinnalle hieman rasvaa.

Seuraavaksi painetaan paikalleen metallinen shimmi, joka tulee isompien rattaiden alle ja tappi pujoitetaan (toisissa diffeissä ulostulo voidaan lukita myös lukkosokalla ks. autosi ohje) ulostulossa olevaan reikään, joka myös välittää voiman akselille. Nämä metallishimmit kuluvat ajan saatossa ja vääntyvät, joten kannattaa myös varautua huollon yhteydessä niiden vaihtotarpeeseen.

Seuraavaksi jatketaan levittämällä ison tiivisteen tiivistepinnoille rasvaa (ei pakollinen mutta olen huomannut OKS:n rasvan tiivistävän myös paperitiivisteitä). Asentaessa isoa tiivistettä kannattaa olla tarkka ettei repäise tiivistettä, joka on toisinaan todella tarkka istuvuudeltaan.  Samalla voi välirattaat asettaa paikoilleen. Jos diffissä on vain kaksi väliratasta tulee ne samalle akselille ja jos diffissä on neljä ratasta tulee akselit luonnollisesti ristikkäin ja kaksi ratasta aina akselille. Akseleissa on keskellä lovi, jonka ansiosta akselit asettuvat helposti ristikkäin ja ovat keskilinjaltaan samalla tasolla.

Seuraavaksi täytetään diffi öljyllä. Öljyllä on suuri vaikutus diffin ominaisuuksiin (aiheesta lisää tässä), joten jäykkyys ja määrä on tärkeitä. Täytetään diffi öljyllä siten, että pikkurattaiden akselit jäävät öljyn alle, mutta rattaiden yläpinnat jäävät öljyn pinnan yläpuolelle. Käytännössä diffiin tulee jäädä tilaa kannessa olevalle rattaalle. Liian täysinäiseen diffiin tulee liiaksi painetta, joka pakottaa öljyn ulos joko o-renkaiden tai ison tiivisteen välistä jolloin diffi ei välttämättä jää tiiviiksi. Parin huoltokerran jälkeen oikea määrä öljyä kyllä iskostuu mieleen.  Öljy on sen verran jäykkää, että kannattaa sen hetken antaa asettua täytön jälkeen. Pyörittelemällä ulostuloa hitaasti saa öljyn asettumaan nopeammin. Mitä jäykempää öljyä käytät sen hitaammin se asettuu. Lisää öljyä tarpeen vaatiessa.

Edit 1.  Osan öljystä voi laittaa diffiin jo ennen, kuin laittaa pikkurattaat paikalleen. Tällöin öljy asettuu nopeammin ja riski ilmataskujen jäämisestä rattaiden alle pienenee.

Edit 2. Ennen kannen sulkemista toinen isoista rattaista voidaan asettaa jo valmiiksi diffiin ja kantta asentaessa sovittaa vain ulostulon tapin asennon niin, että se osuu isonrattaan koloon. Tämä ei kaikissa diffeissä ole mahdollista riippuen siitä onko ratas esimerkiksi lukkosokalla lukittuna akseliin.

Edit 3. Toiset valmistajat ilmoittavat myös grammamäärän, kuinka paljon diffiin tulee öljyä laittaa. Tämä helpottaa kasaamista silloin, kun käytössä on tarpeeksi tarkka vaaka ja haluaa kasata diffin aina juuri samalla tavalla. Tämä kannattaa tarkistaa oman autosi ohjeista tai sen voi kirjata halutessaan itselleen setup sheet:in ylös.

Lopuksi asetetaan diffin kansi paikalleen ja kiristetään kansi. Kannattaa kiristää ruuveja ristikkäin ja loppukiristyksessä kannattaa kiristää varovasti ettei vaurioita muovissa olevia kierteitä. Ruuvit ovat yleensä pieniä, joten voiman kanssa saa olla todella tarkka. Korkannut (vaurioitunut) kierre estää ruuvia kiristymästä kunnolla ja diffi varmasti jää vuotamaan.

Pyöritä lopuksi ulostuloja käsin ja tunnustele diffin toimintaa. Toiminnan tulee olla pehmeää ja takeltematonta. Hyvässä diffissä rattaiden hampaat eivät saisi yhtään askeltaa (liian tiukka välys) ja sisällä oleva rattaiden välys ei myöskään saisi jättää ”tyhjää” ulostulon pyörimissuuntaa vaihtaessa (liian suuri välys).
Lopuksi pyyhin diffin ylkopuolelta vielä Cleanerillä (2661) kastellulla rätillä, jolloin diffi jää siistiksi. Asennetaan laakerit paikalleen ja diffi on valmis.

Aiheesta löytyy myös video jossa myös ohjeistus mikäli haluaa videon pohjalta nähdä mitä tapahtuu.