Pari sanaa ratasdiffin toiminnasta, huollosta ja ominaisuuksista.

Ratasdiffi elikäs ratastasauspyörästö. Öljytäytteinenratasdiffi on varsin huoltovapaa niin kauan, kun tiivisteet ovat kunnossa ja öljy pysyy diffin sisällä. Öljyllä on kaksi tärkeää tehtävää diffin sisällä: 1. Sillä on vaikutus diffin jäykkyyteen eli, kuinka paljon öljy vastustaa ulostulojen pyörimistä eri suuntiin  2.Voidella rattaat niiden pyöriessä.
Mikäli öljyä ei ole niin silloin rattaat, sekä tiivisteet kuluvat nopeammin ja samoin myös tasauspyörästön toiminta on hervotonta ja tekee autosta varsin rauhattoman ajoltaan. Monesti tässä vaiheessa huomataan huollon olevan ajankohtainen tai silloin, kun diffi selkeästi vuotaa.

Diffin jäykkyytä säädetään silikoniöljyn viskositeettia muuttamalla. Diffiöljyjen jäykkyydet liikkuvat yleisesti 1000(1k) – 1000 000 (1000k) cst:n välillä. Eli aika paljon jäykempää, kuin esimerkiksi iskunvaimentimissa (150-700cst).  Diffin jäykkyydellä saadaan vaikutettua auton käytökseen varsinkin kiihdytyksissä ja jarrutuksissa ennen, keskellä ja loppukaarteessa. Mitä jäykempi öljy sitä enemmän se yrittää pakottaa renkaat pyörimään samalla nopeudella ja mitä nöyrempi öljy sen vähemmän se vastustaa vedon siirtymistä pyörältä toiselle.

Periaatteessa kovalla pidolla käytetään jäykempää öljyä ja huonommalla pidolla hieman notkeampaa öljyä. Notkeampi öljy (pieni CST lukema) tekee autosta varsin nöyrän kääntyvyydeltään, koska se sallii sisemmän pyörän pyöriä hitaammin, kuin ulomman (tämän takia tasauspyörästöt ovat 1:1 autoissa), mutta kiihdytyksissä se myös sallii helpommin vedon siirtymisen vasemman ja oikeanpuolen pyörän välillä. Miinuksena on se, että teho pääsee myös helpommin karkaamaan huonommin pitävän renkaan kautta sutimiseen ja kiihdytys hidastuu.  Jäykempi öljy diffissä (suurempi CST lukema) taas yrittää kaarrettaessa pakottaa sisäpuolen pyörän pyörimään samaa vauhtia ulommanpyörän kanssa. Kiihdytettäessä  jäykempi öljy taas parantaa tiettyyn rajaan asti suoraan kiihdyttämistä, koska se pakottaa tehoa tasaisemmin molemmille puolille. Jäykempi öljy tekee autosta mutkiin rullatessa hieman kankeamman kääntymään, mutta rauhoittaa ajettaessa veto päällä. Molemmissa tapauksissa liian paksu tai liian nöyrä diffi tekee autosta rauhattoman ajaa. Liian herkkä diffi tekee vikuroivaksi ja liian jäykkä taas kankeaksi tai puskevaksi ja yliohjaavaksi yhtäaikaa.
Diffin jäykkyyksiin kannattaa kyllä syventyä jossakin vaiheessa harrastusta ja kokeilla eri vaihtoehtoja, jotta se omaan hanskaan sopiva setuppi löytyy. Ja kuten muissakin säädöissä niin jos tuntuu ettei auton käytöksessä ole valittamista niin kannattaa pitäytyä ohjeen mukaisessa ”tehdassetupisssa”.  Se on se lähtökohta myös mistä autoa on hyvä lähteä säätämään ja palata siihen jos säätö ei toiminut.

On hyvä muistaa, että tasauspyörästö tekee aina saman on se sitten edessä, keskellä tai takana. Se jakaa voimaa ulostulojensa välillä ja sen toimintaa säädetään öljyn viskositeettia muuttamalla.

Huolto:

Huolto aloitetaan purkamisella ja osien puhdistuksella. Purku kannattaa tehdä suojatulla pinnalla, koska osat ovat öljyisiä ja öljy ui helposti myös papereiden läpi. Kun diffi on purettu ja osat ovat pesty (Itse käytän TeamC:n laakerin pesusihtiä TC167 ja OKS 2661 Cleaneria) kannattaa osat asetella puhdistettuna paperille järjestykseen kasaamisen helpottamiseksi.

Jos teet huoltoa tasauspyörästöön vuodon takia kannattaa ennalta varata uusi kannen iso tiiviste ja ulostulojen O-renkaat. Tiivisteitä ei voi elvyttää jos ovat kuluneet, joten jos epäilet vuodon olevan esimerkiksi ulostulon kohdalta kannattaa O-renkaat vaihtaa huollon yhteydessä.

Pesun jälkeen on hyvä myös kiinnittää huomiota osien kuntoon ja varsinkin jos vaihdat uusia osia kuluneiden tilalle, että ne istuvat paikalleen ongelmitta. Kasatun diffin tulisi tyhjänä pyöriä tasaisesti ja pyöritettäessä ei saisi tuntua hampaiden pohjaamisesta tai epäistuvuudesta johtuvaa askellusta. Mikäli näin kumminkin on nin olisi hyvä jos kyseisestä ongelmasta pääsee eroon tavalla tai toisella. Uudelleen puhdistus tai välyksien tarkistus on se mistä kannattaa aloittaa.

Loppuun ison haitarin suuntaa antavat jäykkyydet öljyille eri autoihin.

1:10 2WD  Buggy
Heikko pito: 3 – 10k cst
Kova pito: 7 – 30k cst

1:1o 4WD Buggy
Heikko pito E/T :   5-10k / 2-6k cst
Kova pito E/T: 7-20k / 5-10k cst

1:8 4WD Buggy
Heikko pito E/K/T:   4-10k / 5-10k / 3-7k  cst
Kova pito E/K/T: 7-40k / 10-100k / 8-20k cst
1:8 autoissa monesti suositaan edessä ja keskellä samaa jäykkyyttä jolloin auton käytös on kiihdytettäessä looginen.  esimerkiksi 7-7-3 kombinaatiolla.