Palataksemme aiheeseen Traxxas Revo…

Revo projekti on edennyt käännekohtaan. Se vihdoin lähtee menemään takaisin kasaan päin (siis kohti yhtä kokonaisuutta). Kasaus on helppoa. Kasataan vaan kaikki takaisin yhdeksi kokonaisuudeksi päinvastaisessa järjestyksessä, kuin se on purettu.

Siis teoriassa 🙂

Limppu osia on saapunut joten on hyvä aloittaa kasaaminen. Todellisuudessahan osia tipahteli parin viikon ajan muutamastakin eri osoitteesta kotimaasta, Saksasta, Kiinasta ja USA:sta.

Joka tapauksessa asiaan. Aloitin kasailun vaihdelaatikosta josta tiesin jo ostettaessani, että peruutusvaihteessa oli jotakin vikaa. Pakin ongelmat ei mieltäni vaivanneet, koska sähköautoissa mahdollisesti käytettävä peruuttaminen ei vaadi toimintaa vaihteistolta, koska sähkömoottoria voidaan ohjata pyörimään haluttuun suuntaan. Polttomoottoriautoissa tilanne on toinen, koska moottori käy kokoajan vain yhteen suuntaan ja auton kulkusuunta käännetään vaihteistossa.

Laatikko siis auki ja tutkitaan. Muhjuahan sieltä sisältä löytyi. Eipä tuossa muuta kuin uudelleen käytettävät osat pesuun ja loput ”ei uusiokäyttöön” laatikkoon. Uudelleen kasauksessa sain hetken pyöritellä osia yrittäessäni muistaa mikä minnekin kuuluu (ohjeita tai räjäytyskuvaa ei tässä vaiheessa kaiveta, kun onhan kädetkin likaiset). Pienen ihmettelyn jälkeen kumminkin keskitasauspyörästö ja mukana tullut ”Forward Only Kit” suostui hyppäämään laatikon sisäpuolelle.
Sähköistäessä Revoa jossa on 2 vaihdetta täytyy 2-vaihde lukita (normaalisti vaihteisto on 1-suuntalaakerilla toteutettu joka on 2-vaihderattaan sisällä) hieman DIY, jotta vaihdelaatikko saadaan välittämään vetoa kokoajan molempiin suuntiin.  Yleisin käytettävä tapa on lukita ruuveilla keskipaolla toimiva  2-vaihteen kytkin rattaaseen. Viilalla ensin kolot alumiiniseen mekanismiin ja ruuvilla kiristys rattaaseen niin tämä on yllättävän nopeasti tehty.

Samalla kun aloitan kasaamista ja siinä samalla myös vaihdan kaikki laakerit  uusiin. Olen tottunut uittamaan laakerit näissä off-road puolen autoissa hyväksi havaitsemassani öljyssä. Hyvin uiva paksu öljy tunkeutuu laakereiden tiivisteiden välistä eikä liuota alkuperäisiä vaseliineja kuten ohuemmat enemmän ohenninta omaavat öljyt. Vahva MuTu viime kesän testien pohjalta on kyllä kyseisen öljyn lisännyt käyttövalikoimaani pysyvästi (OKS 451). Kesän mittaa huoltojen yhteydessä lisätty öljy ja uusien laakereiden käsittely öljyllä pidensi laakereiden elinikää huomattavasti ja suojasi myös vedeltä&kosteudelta huomattavasti.

Huom! Kyseinen öljy ei ehkä ole omiaan herkkyyttä vaativissa tasamaa menijöissä (f1, touring), mutta en usko että krossissa huomaan eroa rullaavuuksissa :). Itsellelle laakerimenekki kesällä laski kumminkin huomattavasti vaihtaessani tähän paksumpaan öljyyn vanhemman notkean sijaan.

Vaihdelaatikkoon kuuluu vielä takajarrusetin asennus, joka itsessään ei kovin kummoinen projekti ole. Alkupräiseen ohjeeseen puutuin sen verran, että kairasin jarrupalojen kiinnitysruuvien reiät vaihdelaatikon kuoren läpi asti jolloin sain vielä vähän lisää kiinnityspintaa ruuville (wow, noin 1mm). Nyt vain pitää kiinnittäessä olla tarkka ruuvien syvyyden kanssa (ihan kun muistaisin ensimmäisen huollon aikana tuon). Vaihdelaatikon kuorissa on valmiit paikat luonnollisesti jarrutangoille joten kiinnitys oli helppoa, mukana tulleilla ruuveilla.

Lopuksi vaihdelaatikon kiinnitys vain runkoon, jotta se saadaan pois pyörimästä pöydältä. Tässä kohtaa projektia sitä tullaan vielä ruuvaamaan edestakaisin useamman kerran, joten todellakin parempi vain ruuvata se pois pyörimästä 🙂

Aika paneutua seuraavaksi moottoripukin asennukseen. Tässä kohtaa huomaan nopeasti, että projektiin suunnittelemani moottori on liian suuri halkaisijaltaan (moottoripukki on tarkoitettu 36mm moottorille ei 40mm ). Tämä tarvitsee siis hieman pohdiskelua, kuinka tämänkin saa toimimaan. Ongelmaan löytyi helposti ratkaisu nostamalla reunapukkeja prikoilla (2mm) joilla moottoripukin kiinnityslevyä saa nostettua.  Tämän jälkeen kasaaminen onnistuu ongelmitta. Huomioitavaa Revon Konversiosetissä on, että se on suunniteltu kiinnitettäväksi polttomoottorin kiinnikkeisiin ja se tarkoittaa että pinjonin etäisyys päärattaasta säädetään käyttämällä alkuperäistä säätöä.

Seurvaaksi ruuvattuani moottoripukin paikalleen huomio alkaa kiinnittyä jarruvivustoon.  Sinänsä helppo rasti, koska sarja on Traxxaksen oma ja on tarkoitettu tähän autoon. Jarrusetin mukana tulleiden ohjeiden tarkistuksella selviää että kaasu- ja vaihdeservon kotelon kannesta tulee ottaa merkattu pala pois jolloin jarruvarsi pääsee liikkumaan moitteetta (kyllä tarkistin ohjeista). Hieman mallailua ja jarrulinkit ovat paikallaan odottelemassa loppuja osia.

kasaus-jarruvipuja

Jatketaan kasausta taas seuraavassa Revo Overhaul Pt.5:ssä